Ιντερνετ με ταχύτητα φωτός υπόσχεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα με την ανάπτυξη των δικτύων που βασίζονται στην τεχνολογία Grid (Πλέγμα), και μάλιστα πολύ σύντομα.
Την πρώτη γεύση των δυνατοτήτων του Grid -10.000 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από μια ευρυζωνική σύνδεση- θα πάρουμε μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται, όταν το ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη θα θέσει σε λειτουργία τον καινούργιο επιταχυντή σωματιδίων LHC (Large Hadron Collider).
Οπως έγινε γνωστό, με τη χρήση του «Πλέγματος» τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος του LHC θα μεταδοθούν από το CERN σε 11 ερευνητικά κέντρα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ακριβώς το ίδιο δευτερόλεπτο.
Προς το παρόν η τεχνολογία Grid, η οποία βασίζεται στη χρήση οπτικών ινών και σε μοντέρνου τύπου κέντρα δρομολόγησης της πληροφορίας, χρησιμοποιείται μεταξύ συγκεκριμένων θυλάκων γνώσης και έρευνας.
Κέντρο του Grid είναι το CERN, απ' όπου το 1989 ξεκίνησε και το Διαδίκτυο. Από τη Γενεύη τα καλώδια οπτικών ινών μεταφέρονται σε 11 άλλα κέντρα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Απω Ανατολή, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνολικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 55.000 υπολογιστές συνδεδεμένοι στο «Πλέγμα», που όμως σε δύο χρόνια -σύμφωνα με εκτιμήσεις- θα έχουν φτάσει τους 200.000.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέλλον το Grid θα μπορεί να μεταφέρει εικόνες ολογραμμάτων, να επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών, να παρέχει υψηλής ευκρίνειας τηλεφωνία με βίντεο στην τιμή αστικής κλήσης, ενώ οι χρήστες του θα μπορούν να «κατεβάζουν» ταινίες μέσα σε μόνο μερικά δευτερόλεπτα.
Αν και το ίδιο το δίκτυο του «Πλέγματος» είναι απίθανο να είναι προσβάσιμο από ιδιώτες, οι διάφορες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο CERN.
Οπως μάλιστα δηλώνει ο Ιαν Μπερντ, επικεφαλής του υψηλής ταχύτητας δικτύου του ερευνητικού κέντρου της Γενεύης, «η τεχνολογία Grid θα μπορούσε να κάνει το Ιντερνετ τόσο γρήγορο, ώστε η αποθήκευση των πληροφοριών στους υπολογιστές θα ήταν άχρηστη, τα πάντα θα υπήρχαν αποθηκευμένα στο Ιντερνετ».